Setiap tulisan mempunyai cerita yang tersendiri. Semoga coretanku ini membawa manfaat kepada semua yang membacanya
Monday, August 17, 2020
RESEPI MEE GORENG
RESEPI AYAM PANGGANG SIMPLE
Sunday, August 16, 2020
Lirik Lagu Aku Bidadari Syurgamu (OST 7 Hari Mencintaiku 2)
Kredit video: https://youtu.be/oA3FNjs_gpY
Aku Bidadari Syurgamu - Dato' Siti Nurhaliza
Takdir kita telah bersatu
Kerna keangkuhan
Ku pinggir kasihmu
Kini baru ku sedari
Abadinya cinta
Hingga akhir nafasku
Walau kau ku sayangi
Ku turut kata kau yang terluka
Maaf ku tak sempurna
Kiranya dikau tak bahagia
Tuhan jiwa aku merawan
Perasaan saatku kehilangan
Oh biarlah aku
Pendam tangis di hati
Seandainya aku yang pergi dulu
Sampai mati ku kan mencintai kamu
Kerna akulah bidadari syurgamu
Walau kau ku sayangi
Ku turut kata kau yang terluka
Maaf ku tak sempurna
Kiranya dikau tak bahagia
Tuhan jiwa aku merawan
Perasaan saatku kehilangan
Oh biarlah aku
Pendam tangis di hati
Seandainya aku yang pergi dulu
Sampai mati ku kan mencintai kamu
Kerna akulah bidadari syurgamu
Wednesday, August 12, 2020
RESEPI AYAM MASAK LEMAK CILI API
Assalamualaikum guys...
Haaa... hari ini kita nak masak apa pula. Jom saya share resepi ayam masak lemak cili api.
Resepi ni saya dapat dari pak cik saya, dia orang N9. Memang sedap. Cara penyediaan nya pun mudah. Tak perlu banyak bahan.
Bahan-bahan:
1 kg kepak ayam (kalau nak guna bahagian lain pun boleh juga)
Serbuk kunyit
3 batang serai (dititik)
5 ulas cili padi (Ditumbuk. kalau yang suka pedas tu boleh tambah lagi ya)
2 biji kentang. (potong memanjang macam wedges)
Asam kandis/Asam keping/Asam jawa
1 paket santan (saya guna santan instant je. Kalau nak pekat, boleh guna brand KARA. Guna santan fresh pun boleh juga)
Garam, gula & serbuk perasa
*Resepi ni tak menggunakan bawang
Cara-caranya:
1. Lumurkan ayam dengan sedikit garam dan serbuk kunyit.
2. Simpan serai ke dalam kuali. Kemudian letakkan ayam di atas serai tadi bersama cili padi yang telah ditumbuk. Selepas tu pasangkan api.
3. Biarkan sehingga air ayam tu keluar. Kalau nampak kering sangat boleh tambahkan sedikit air.
4. Bila air ayam dah keluar boleh masukkan santan ke dalam kuali.
5. Kemudian masukkan kentang yang telah dipotong memanjang. Biarkan sehingga kentang empuk.
6. Jangan lupa letak garam, gula & serbuk perasa. Nanti tawar pula rasanya.
7. Kalau kentang dah empuk, bolehlah masukkan asam kandis. Kuantiti asam ni terpulang pada cita rasa sendiri. Kalau suka lebih asam, boleh letak banyak.
8. Kacau... kacau... kacau... dah pun siap.
Ayam masak lemak cili padi ni boleh dihidangkan dengan nasi putih. Nak makan macam tu je pun boleh.
Tapi, mak cik saya kata, ayam ni makin lama makin sedap sebab kuahnya meresap dalam isi ayam tu.
Kalau tak caya, boleh cuba yaπ
Selamat mencuba & selamat menjamu selera.
Tuesday, August 11, 2020
RESEPI CUCUR KERIBANG @ UBI KELEDEK
RESEPI SAMBAL JERING
Assalamualaikum guys...
Ada tak peminat jering sini? Saya dulu tak pandai pun makan jering. Sejak berkenalan dengan husband (before kahwin), jering antara favourite husband. Jadi kenalah pandai makan ππ
So, di sini saya nak share resepi sambal jering yang menjadi kegemaran husband saya.
Bahan-bahan:
1/2 kg jering tua (Hiris 3)
1 mangkuk kecil ikan bilis (Blend/Tumbuk)
Belacan (Blend/Tumbuk)
2 sudu makan cili kisar
Aji & secukup rasa
Gula
Minyak
Cara-caranya:
1. Gorengkan jering yang telah dihiris tadi sehingga kekuningan. Angkat & tuskan. Asingkan kulit jering yang tertanggal semasa menggoreng. Kalau nak buang kulit sebelum digoreng pun boleh.
2. Dengan menggunakan minyak untuk menggoreng jering tadi, tumiskan ikan bilis yang telah diblend/tumbuk bersama belacan.
3. Kemudian masukkan cili kisar & tumis sehingga pecah minyak. Kalau suka pedas, boleh masukkan cili kisar lebih ya.
4. Masukkan garam, aji & secukup rasa. Saya tak letak garam sebab belacan tu dah masin. Kang terlebih masin lah pulak. Tak pasal-pasal kena darah tinggi π.
5. Bila sambal dah berubah warna, (warnanya agak gelap) boleh masukkan jering yang telah digoreng tadi. Gaul sehingga sebati. Haa... dah pun siap.
Sambal jering ni boleh dihidang dengan nasi putih. Kalau saya, memang tak ambik lauk lain dah. Nasi dengan sambal jering pun boleh jalan. Perghh... sedap.
Selamat mencuba & selamat menjamu selera
Monday, August 10, 2020
RESEPI DAGING MASAK BLACKPEPER
Assalamualaikum guys.. Pada yang suka makan daging masak blackpepper, jom saya kongsikan resepi yang sangat mudah dan ringkas.
Bahan-bahan:
500gm daging (potong nipis)
2 ulas bawang putih (hiris)
1 ulas bawang besar (potong dadu)
Daun bawang (hiris)
2 sudu makan sos blackpepper
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan serbuk blackpepper (Maggi)
Garam, Aji & Secukup rasa
Minyak
Bahan untuk perapan daging:
1 sudu kecil serbuk bikarbonate
1 sudu makan serbuk blackpepper (Maggi)
1 sudu makan kicap pekat
Cara-cara:
1. Satukan bahan untuk perapan daging. Gaulkan dengan daging yang telah dipotong nipis. Perap sebentar. Kemudian gorengkan daging tadi sehingga garing/masak dan angkat keluar.
2. Tumiskan bawang putih dan bawang besar sehingga naik bau. Masukkan sos blackpepper & sos tiram. Biarkan mendidih sebentar. Jika kering, boleh tambahkan sedikit air.
3. Masukkan daging & gaulkan sehingga sebati. Masa ni bolehlah adjust garam, aji & secukup rasa. Kalau rasa dah ok, boleh masukkan daun bawang & serbuk blackpepper.
4. Kacau, kacau, kacau... dah pun siap.
Bolehlah hidangkan dengan nasi putih. Fuh... sedap. Kalau ada lada benggali yang warna merah, hijau, kuning tu lagi sedap. Nampak meriah.
Selamat mencuba & selamat menjamu selera.