Kali ni saya nak share cara-cara membuat cucur ubi keledek. Kalau orang Sarawak panggil cucur keribang.
Ni 1st time saya buat. Alhamdulillah menjadi jugak.
Bahan-bahan:
1 bungkus ubi keledek (dah dihiris memanjang)
4 sudu besar tepung gandum
1 sudu makan gula
1/2 sudu makan garam
1/2 sudu makan serbuk kunyit
Air
Minyak
Cara-caranya:
1. Satukan tepung gandum, gula, garam dan serbuk kunyit.
2. Masukkan air sedikit demi sedikit. Gaulkan hingga adunan tepung sebati/ringan. Jangan terlalu cair dan jangan juga terlalu pekat.
3. Campurkan ubi keledek ke dalam adunan tepung hingga sebati.
3. Panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan. Angkat dan tuskan.
Haaa... Dah pun siap. Bolehlah dihidangkan dengan air teh atau kopi dan sos cili. Cucur ni sedap dimakan panas-panas. Lagi sedap kalau makan bersama keluarga.
Gambar cucur yang dah siap digoreng lupa pulak nak ambik😅
Apa-apa lun, selamat mencuba & selamat menjamu selera😊
No comments:
Post a Comment