Tuesday, August 11, 2020

RESEPI SAMBAL JERING

 Assalamualaikum guys...


Ada tak peminat jering sini? Saya dulu tak pandai pun makan jering. Sejak berkenalan dengan husband (before kahwin), jering antara favourite husband. Jadi kenalah pandai makan 😆😆 


So, di sini saya nak share resepi sambal jering yang menjadi kegemaran husband saya.


Bahan-bahan:

1/2 kg jering tua (Hiris 3)

1 mangkuk kecil ikan bilis (Blend/Tumbuk)

Belacan (Blend/Tumbuk)

2 sudu makan cili kisar

Aji & secukup rasa

Gula

Minyak


Cara-caranya:

1. Gorengkan jering yang telah dihiris tadi sehingga kekuningan. Angkat & tuskan. Asingkan kulit jering yang tertanggal semasa menggoreng. Kalau nak buang kulit sebelum digoreng pun boleh.


2. Dengan menggunakan minyak untuk menggoreng jering tadi, tumiskan ikan bilis yang telah diblend/tumbuk bersama belacan.

3. Kemudian masukkan cili kisar & tumis sehingga pecah minyak. Kalau suka pedas, boleh masukkan cili kisar lebih ya.

4. Masukkan garam, aji & secukup rasa. Saya tak letak garam sebab belacan tu dah masin. Kang terlebih masin  lah pulak. Tak pasal-pasal kena darah tinggi 😄.


5. Bila sambal dah berubah warna, (warnanya agak gelap) boleh masukkan jering yang telah digoreng tadi. Gaul sehingga sebati. Haa... dah pun siap.


Sambal jering ni boleh dihidang dengan nasi putih. Kalau saya, memang tak ambik lauk lain dah. Nasi dengan sambal jering pun boleh jalan. Perghh... sedap.

Selamat mencuba & selamat menjamu selera



No comments:

Post a Comment