Assalamualaikum guys.. Pada yang suka makan daging masak blackpepper, jom saya kongsikan resepi yang sangat mudah dan ringkas.
Bahan-bahan:
500gm daging (potong nipis)
2 ulas bawang putih (hiris)
1 ulas bawang besar (potong dadu)
Daun bawang (hiris)
2 sudu makan sos blackpepper
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan serbuk blackpepper (Maggi)
Garam, Aji & Secukup rasa
Minyak
Bahan untuk perapan daging:
1 sudu kecil serbuk bikarbonate
1 sudu makan serbuk blackpepper (Maggi)
1 sudu makan kicap pekat
Cara-cara:
1. Satukan bahan untuk perapan daging. Gaulkan dengan daging yang telah dipotong nipis. Perap sebentar. Kemudian gorengkan daging tadi sehingga garing/masak dan angkat keluar.
2. Tumiskan bawang putih dan bawang besar sehingga naik bau. Masukkan sos blackpepper & sos tiram. Biarkan mendidih sebentar. Jika kering, boleh tambahkan sedikit air.
3. Masukkan daging & gaulkan sehingga sebati. Masa ni bolehlah adjust garam, aji & secukup rasa. Kalau rasa dah ok, boleh masukkan daun bawang & serbuk blackpepper.
4. Kacau, kacau, kacau... dah pun siap.
Bolehlah hidangkan dengan nasi putih. Fuh... sedap. Kalau ada lada benggali yang warna merah, hijau, kuning tu lagi sedap. Nampak meriah.
Selamat mencuba & selamat menjamu selera.
No comments:
Post a Comment