Friday, September 11, 2020

Resepi Ikan Kari versi Sugu Pavithra

Siapa tak kenal youtuber Sugu Pavithra yang viral pada awal tahun ni. Dalam channel beliau, pelbagai resepi boleh dicuba. Resepi beliau memang lazat dan tak rugi pun kalau kita cuba masak.

Hari ini, saya nak share resepi ikan kari yang saya tengok dalam Port Resepi yang diambil dari resepi Sugu Pavithra. Bila tengok video ni, terus teringin nak masak kari. Jadi, tengok bahan-bahan semua ada. Apa lagi, teruslah saya cuba masak.

Resepi asalnya, beliau menggunakan ikan tenggiri. Tapi kali ni saya gunakan ikan alu-alu/barracuda. Ni first time saya masak ikan alu-alu. Dalam resepi saya ni juga, ada bahan yang saya ubah sedikit mengikut citarasa saya sendiri. Jom kita tengok bahan-bahannya.

MYAgro - Maklumat Komoditi : Ikan Kacang

Gambar: Myagro

Bahan-bahan:

Ikan (gaulkan dengan garam dan serbuk kunyit)

2 ulas bawang merah (dihiris. Resepi asal menggunakan bawang merah besar)

4 ulas bawang putih (dihiris)

1 inci halia (ditumbuk kasar)

3 biji cili hijau

2 biji tomato

Kacang bendi

Terung cina/bulat

5 sudu makan serbuk kari ikan Baba's (dibancuh dengan air. Kalau nak guna brand lain pun boleh)

2 sudu kecil serbuk cili (dibancuh dengan air)

3 sudu makan serbuk santan (dibancuh dengan air)

Asam jawa

Air

Garam & gula

Minyak Masak


Cara-caranya:

1. Panaskan minyak. Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia sehingga naik bau. Kemudian masukkan satu persatu cili hijau, terung dan tomato.

2. Apabila terung dah separuh masak, masukkan rempah kari dan tumis sehingga pecah minyak.

3. Kemudian, masukkan air asam jawa dan santan ke dalam kuali dan biarkan mendidih seketika. Kuantiti asam jawa dan santan ni terpulang kepada citarasa masing-masing. Kalau suka masam boleh letak banyak asam jawa. Tapi disebabkan dah ada tomato, saya letak sedikit sahaja asam jawa.

4. Masa ni bolehlah adjust rasa garam gula. Mana yang kurang kita touch-up sikit. Kalau nak kuah banyak, boleh tambah sedikit air.

5. Kalau rasa dah ok, cun melecun, bolehlah masukkan ikan dan kacang bendi ke dalam kuah kari. Biarkan mendidih sekejap, dah boleh tutup api.


 


Resepi ni sangat simple dan rasanya memang lain dari kari yang selalu saya makan. Hidangkan dengan nasi putih saja pun dah cukup sebab kari ni dah campur dengan sayur. Sedap sangat, sampai bertambah-tambah nasiπŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹.

Selamat mencubaπŸ˜„πŸ˜„πŸ˜„

No comments:

Post a Comment